Raul Sanchez: The Magic Box Condominium in Barcelona

wafi jr

&#13 Spanish architect Raúl Sánchez sights circulation as 1 of the most important aspects of the dwelling interior. It is the crucial concept of a undertaking he calls The Magic Box Condominium: renovation of a ground-flooring apartment in the centre of Viladecans, an industrial town just exterior Barcelona. Means of […]

&#13
Spanish architect Raúl Sánchez sights circulation as 1 of the most important aspects of the dwelling interior. It is the crucial concept of a undertaking he calls The Magic Box Condominium: renovation of a ground-flooring apartment in the centre of Viladecans, an industrial town just exterior Barcelona. Means of transferring about in the home also represented a fundamental vital to a further house renovation job, in Barcelona’s central Raval district, Duplex Tibbaut, just lately described in Floornature. In that job, the strong longitudinal orientation of the two floors that had been joined to form a dwelling on two levels recommended to the architect the addition of a structural box to comprise a amount of crucial features of the household, these kinds of as the stairs, close to which to create a sort of circulation that produced optimum use of the obtainable area, a element that was missing in the original home.
&#13
In the circumstance of the Viladecans dwelling, the project’s starting up place was the authentic load-bearing wall dividing the condominium from the lobby and the staircase to the upper stage, occupied by an additional house. The practical requirements of a household with two daughters encouraged the architect to completely rethink the ground-ground structure, retaining the central wall as the backbone of the home, whilst all the other non-load-bearing inside partitions were demolished and new kinds had been set in situation.
&#13
The structural wall divides the apartment into two asymmetrical areas. The part on the avenue corner is more substantial, and has lots of windows, when the inside part is much more personal, with only one particular opening on to the back garden. Reversing the prevalent notion that higher privateness is necessary in the bedroom, when the living spot might be instantly linked with the avenue, in this challenge the bedrooms are organized about the outside of the property, whilst the kitchen area and eating space occupy the innermost part. The living spot is composed of a one room opening onto the again garden, when the other fifty percent of the property is divided into a number of speaking rooms, a person for just about every member of the family members. Circulation hence turns into the critical to the undertaking: each and every bed room has two doorways, 1 opening on to the corridor on the other facet of the central wall and the other passing from a single room to one more. The last bed room, the farthest from the entrance and the most personal, opens immediately onto the back again lawn, and this is where the architect puts the parents’ bed room, sustaining a connection with the garden and with the kitchen area on the other aspect, which is in transform connected to the backyard garden by a significant sliding glass doorway.
&#13
A large door in the central wall expands the living space and offers it a view of the road. This second room is employed as a more private sitting place and a buffer concerning the master bedroom and the daughters’ bedrooms, which are not truly separate rooms, as the architect has introduced an item of furnishings typical to each rooms, which divides them although dominating the space. The bedrooms mirror just one another on either aspect of what Raúl Sánchez calls the “magic box”: a shiny golden monolith that is made up of the wardrobes, but appears to be like a cherished treasure upper body or a door in between two worlds, offering inspiration for the two girls’ imaginations and enjoy. Only 210 cm superior, in rooms with a ceiling at 350 cm, the magic box does not entirely separate the rooms, letting the two sisters to communicate in a assortment of methods.
&#13
Together with the thought of circulation – of people today and terms – a further key to the challenge is the circulation of glances: open up niches and tall home windows in the stairwell let new gentle in, asserting the new stylistic idiom of the condominium appropriate from the entrance hall. Accents are provided by use of components and color: the direction of the planks in the parquet of all the bedrooms alterations course on the other side of the central wall, marking the big difference in the purpose of the areas, even though the utility places (bathrooms and hallways) have white microcement flooring. The lintels and doorway jambs are covered with stainless metal polished to a mirror sheen, marking the transition involving areas which, however joined jointly, provide various features (from the foyer to the kitchen and dining home and from there to the residing place). Lastly, fields of colour subtly underline the changeover between diverse spaces, recalling the previous configuration of the property and encouraging its inhabitants to interpret and make the most of the spaces as they are currently.

&#13
Mara Corradi

Architects: Raúl Sánchez Architects www.raulsanchezarchitects.com
&#13
Site: Viladecans, Barcelona, Spain
&#13
Engineering: Marés ingenieros
&#13
Composition advisor: Diagonal Arquitectura
&#13
Architecture: Albert Montilla, Valentina Barberio
&#13
Job: 2018
&#13
Building: Oct 2019-April 2020
&#13
Client: Non-public
&#13
Crafted place: 110 sqm
&#13
Spending plan <115.000€
&#13
Construction Company: Ubicaciones y Espacios
&#13
Photography: © José Hevia

Next Post

Rustic residing space suggestions | Actual Properties

When the times get shorter, and the temperature begins to dip, our minds go straight to all the cozy strategies we can update our dwelling rooms. The hotter tones, the fur rugs, the log piles, oh it’s all just so inviting! So we thought we would in fact set our […]